Bir Gün Komaya Girip En Az 10 Yıl Sonra Uyansanız Bu 4 Psikolojik Sorunu Yaşarsınız!
kullanımlarına göre beyin ölümü, bitkisel hayat ve koma Kelimeler çok karıştırılabilir. Beyin ölümü geri döndürülemez yani uyanmak mümkün olmadığında bitkisel hayattan ve komadan uyanmak mümkündür. Hatta 10 yıl sonra, 20 yıl sonra uyanan insanlara bile rastlayabilirsiniz. Bunun nedeni, araştırmacılara göre beyin sapımızla ilgili olmasıdır.
Beyin sapı hayatta kalmamız için çok önemlidir. nefes alma, kalp atışı, refleksler olayları kontrol eder. Bir ölümde beyin sapı işlevsiz hale gelirken, bitkisel hayatta ve komada beyin sapı işlevini sürdürür. Onu uyandıran şey, bu yapının hala çalışıyor olmasıdır.
Bitkisel hayattan uyanmak o kadar kolay değil!
Beyni inceleyen bilim adamları, araştırmalarında beynin farklı bölümlerinin farklı işlevlere sahip olduğunu fark ettiler. Örneğin Broca’nın alanıdil ve konuşma ile ilgili bir alan.
O bölgede rastgele bir problem, kişinin bitkisel hayattan uyansa bile konuşma bozukluğu yaşamasına neden olabilir. veya boşluk hissi ile limbik sistemdeSorun yaşamak, duygu kontrolü ile ilgili sorunlara neden olabilir.
Birkaç yıl önce Fransa’da, 15 yıldır bitkisel hayatta olan bir hastayı uyandırmak için beynin bu bölgelerinden birini uyarmanın işe yaradığını keşfettiler. Uyarılan bölge, amigdala gibi beyin bölgeleriyle temas kurmak için kullanılan hipokampustur. vagus siniriydi . Vagus ucunun parasempatik sınır sistemini de düzenlediği düşünülmektedir.
Ne yazık ki komadan, o uzun uykudan uyanmak filmlerdeki gibi değil!
Vagus sınırını uyararak hastayı uyandırmaya çalışan grup bunu yaptı. 6 ay boyunca devam etti. Stimülasyonun ilk ayında hastanın gözlerini açabildiğini ve odadaki insanların hareketlerini takip edebildiğini fark ettiler. Hasta filmlerdeki gibi kalkıp yürüyemiyordu. Aslında, muhtemelen ciddi beyin hasarı nedeniyle hasta asla yürüyemez veya konuşamaz.
Almanya’da başka bir vesileyle görüldü. Bu sefer 1991’de trafik kazası geçirdikten sonra Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir kadın. 27 yıl komada kaldı. Bu dönemde farklı ülkelerde tedavi gören ve çeşitli ameliyatlar geçiren hasta tedaviyi Almanya’da buldu. Bu hasta da yıllarca tedavi gördükten sonra oğlunun adını söyleyerek uyandı. Yürüyebilmek için fizik tedavi ve rehabilitasyona güvenmeye başladı.
Sadece bitkisel yaşam değil, uzun süreli komadan uyanan kişilerde de birebir ruhsal durumlar olabilir.
Komadan uyanan hastalarda travma sonrası gerilim bozukluğu en yaygın ruhsal bozukluklardan biridir. Kişinin yaşadığı kaza, yıllar sonra uyandığında her şeyin değişmiş olması bireyde travma sonrası gerilim belirtilerine neden olabilir.
hafıza sorunları Ayrıca uyandıktan sonra kişinin hayatını zorlaştırabilir. Bazen hiç yaşanmamış olayları kendi anıları gibi kucaklayabilir insan. Ya da yaşanmış anıları unutabilir. Belli bir zaman dilimine takılıp ondan sonrasını hatırlayamayabilir.
Kişinin uyandıktan sonra vücudunu etkin kullanamamasıdır. depresyon ve kaygı yaratabilir. Daha önce sahip olduğu yürüme, konuşma gibi aktiviteleri yapamaması, onun gelecek adına umutsuzluğa kapılmasına neden olabilir.
Sosyal uyum zorlukları Bitkisel hayattan uyanan kişilerin yaşayabileceği bir başka ruhsal sorun olarak karşımıza çıkıyor. Hastalar değişen çevre kurallarına ve sosyal çevreye yeniden alışmakta zorlanabilirler ve bu süreçte kendilerini yalnız hissedebilirler.
basciftlik-ajans.com.tr