Yaşam

Kültür taşıyan köprü kişilikler Bursa belgelerinde

Profesör Doktor. Mustafa Kara’nın yazdığı “Osmanlı Kültürünü Cumhuriyete Taşıyan Köprü Figürleri”Kitabı Bursa belgeleri arasında yerini aldı.

Maliyetleriyle Bursa’yı geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan kültürel mirasa katkılarını yeni yayınlarla sürdürüyor.

Kenti fiziksel olarak yenilerken, kentin vazgeçilmez kültürel mirasına eserler sunarken Büyükşehir Belediyesi tarafından kent belgesi olarak tescillendi. “Osmanlı Kültürünü Cumhuriyete Taşıyan Köprü Figürleri” Kitabının lansmanı Tayyare Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kitabın yazarı Prof.Dr., Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer ve İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu’nun katıldığı törende konuştu. Mustafa Kara, Osmanlı’dan günümüze kültür aktarımının nasıl sağlandığını anlattı.

BU BİR SADAKAT BORCUDUR

Profesör Doktor. kitabında Osmanlı Kültürünü Cumhuriyet kuşağına aktaran önemli isimlerden bahsettiğini belirtti. Siyah, “Özellikle alfabe devriminden sonra bu iki kültür birbirinden ayrılmış ve kopmuştur. Bu köprünün yeniden yapılması gerekiyordu. Osmanlı kültürünü tanıyan, Osmanlı Kültürü okuyan, Osmanlı arşivlerine girebilen insanların bu köprüyü kurması gerekiyor. O eski mektuplarda okudukları bilgileri bu yeni nesle aktarmaları gerekiyor. Bu önemli görevi yürütenlere köprü figürleri olarak sesleniyorum. Bu sayfalara sığmayacak kadar çok insan var. Size bunlardan bir kısmını sunuyorum. Kitapta yer alan isimlerin tamamı bahsettiğim iki kültürü birbirine bağlayan kişilerdir. Bu isimlerin eserleri olmasaydı bizim neslimiz çok sıkıntı çekerdi. Buradaki insanlar çok önemli bir iş başardılar. Bu bir sadakat borcudur. Onlara olan vefa borcumuzu yerine getirmeliyiz. “Onları gelecek nesillere tanıtmamız gerekiyor”söz konusu.

MEDENİYETİN TEMELİ İNSANDIR

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Özer, medeniyetin ve kültürün temelinin insan olduğunu vurguladı. Özer, “İnsan varsa her şey vardır. İnsan yoksa hiçbir şey yoktur. O halde onu yaratanın kim olduğu, nasıl büyüdüğü, nasıl insanlar yetiştirdiği de çok kıymetli. Bizim görevimiz bunu geleceğe aktarmaktır. Dolayısıyla bu bir hareket olarak devam ediyor. Kültür ve medeniyetin oluştuğu bir şehirde yaşayanlar olarak bu sorumluluğun belki de birçok şehirden ve birçok insandan daha fazla omuzlarımızda olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir Belediyemiz bu misyonu hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyor. Sevgili hocam bu kitabı hazırlayarak aslında yeni bir köprü kurmuş oldu. Bu köprüleri ancak geliştirerek hizmet edebileceğimizi veya geleceğe aktarabileceğimizi düşünüyorum. “Bu çalışmanın gerçekleşmesinde emeği geçen başta hocam olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”dedi.

KÜLTÜRÜN AKTARILMASI ÖNEMLİ

İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu, asıl sorunun insan yetiştirmek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Zor olan bu kültürü aktarmaktır; köprüler kurmak ve yeni nesilleri bu anlamda yetiştirmek ve hazırlamak. Çünkü yaşadığımız dünyada çocukların farklılaşma oranı artıyor. Çocuk, babasından ve annesinden çok farklı bir kişilik olarak ailesinden ayrılabilir. Dolayısıyla bu şehirde 750 bin öğrenciden biz sorumluyuz. Bu şehirde yaşayan çocuklar için bu anlamda destek çok değerli. Köprü olması gerekiyor, yol olması gerekiyor ve çocuğun annesinin, babasının kültüründen farklı kültürlerle ilişkilendirilmesini önlemek gerekiyor. Bu anlamda bu kitap bizim için çok değerli. Kitaba değer veren ve varlığını tamamlayan insanlar değerlidir. Bu çalışmayı gerçekleştiren öğretmenime teşekkür ederim. Ayrıca Büyükşehir Belediyesine de bize verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.söz konusu.

MANEVİ GERİ DÖNÜŞ İNANILMAZ BÜYÜK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Fethi Yıldız, kültürel çalışmaların çok kıymetli olduğu bir süreç yaşandığını hatırlattı.

Yıldız, Büyükşehir Belediyesi olarak anne kucağından evde bakım hizmetlerine kadar toplumun her kesimine dokunduklarını belirtti. “Öğretmenim Mustafa Kara akademik açıdan olağanüstü üretken olsa da eserleri sadece akademik yaşa uygun değil. Son derece geniş kitlelere hitap eden eserleri bulunmaktadır. Bu bakımdan bu eseri Bursa’ya kazandırdığı için kendisini tebrik ediyorum. Hocamın çalışmalarını çok değerli buluyorum. Bir millet geleneklerini, geleneklerini, tarihini unutursa, o milletlerin coğrafyası bugün başkaları tarafından çizilir. Bir arada olmalıyız, bir arada olmalıyız. Bizim görevimiz bu eseri Bursa’ya ve ülkeye tanıtmaktır. Bunun manevi etkisi inanılmaz derecede büyüktür. “Gelecek nesillere ışık tutan, gelecek nesillere bir şekilde örnek olabilecek bir çalışma.”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu