Haber

Julian Assange’dan Kral III. Charles’a davet: Taç giyme töreninden sonra beni hapishanede ziyaret edin

2010 yılında ABD’ninSavaş ve insanlığa karşı suçları ortaya çıkaran 250 binden fazla kapalı belge WikiLeaks’teyayınlandığından beri Washington’ınarkasından kovalamak Julian Assange, Nisan 2019’dan bu yana 4 yıldır düzenlenen Londra’nın maksimum güvenlikli Belmarsh hapishanesinden İngiliz Egemen Charles III’ebir mektup gönderdi.

İngiltere’den ABD’yeiadesini talep etti ve 175 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Casusluk HukukuSuçlamalarından dolayı yargılamak istediği Assange, alaycı bir şekilde hitap ettiği Kral III. Charles’ı yarın taç giyme töreninin ardından hapishaneyi ziyarete davet etti.

Sınıflandırılmamış Birleşik Krallıkİnternet sitesinde yayınlanan mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Majesteleri Kral III. Bir toplumun ölçüsü tutsaklarına nasıl davrandığıdır.” Sadece ona bakarak gerçekten anlayabiliriz ve krallığınız bu konuda kesinlikle çok güçlü.”

‘Bunun adı miras’

İngiltere’nin Batı Avrupa’da en çok tutuklu bulunan ülke konumunda olduğunu hatırlatan WikiLeaks’in kurucusu, şöyle devam etti:

“Sadık tebaanızdan 687 kişi burada tutuluyor ve bu, Birleşik Krallık’ın Batı Avrupa’daki en büyük hapishane nüfusuna sahip olma rekorunu destekliyor. Kraliyet Hükümetinizin yakın zamanda ilan ettiği gibi, krallığınız şu anda ‘dünyadaki en büyük hapishane alanlarından biri. 100 yılı aşkın bir süredir.’ ve onların iddialı projeksiyonları hapishane nüfusunun 4 yılda 82 binden 106 bine çıkacağını gösteriyor. Nitekim buna miras deniyor.”

“Majestelerinin iradesiyle gözden düşmüş bir yabancı hükümdar adına tutulan siyasi bir tutuklu olarak, bu birinci sınıf kurumun duvarları içinde yaşamaktan onur duyuyorum. Gerçekten, krallığınız sınır tanımıyor.”
“Ziyaretiniz sırasında sadık tebaanız için hazırlanan lezzetleri günde 2 sterlinlik cömert bir bütçeyle ziyafet çekme fırsatı bulacaksınız. Ton balığı kafalarının ve tavuktan yapıldığı iddia edilen şekilsiz kesimlerin karışımının tadını çıkarın. Endişelenme, çünkü Alcatraz veya San Quentin gibi daha ikincil kuruluşların aksine, kafeteryada birlikte yemek yemiyorlar. Belmarsh’ta mahkûmlar, kendi yemekleriyle aralarında maksimum mahremiyet sağlayarak hücrelerinde tek başlarına yemek yerler.”

“Rahmetli arkadaşım Manoel Santos’a da saygılarını sunma fırsatın olacak. Bolsonaro’nun Brezilya’sına sınır dışı edilmekle karşı karşıya olan eşcinsel bir adamdı, hücremden sadece sekiz metre ötede çarşafından yaptığı ilkel bir iple kendini öldürdü. Enfes tenor sesi artık sonsuza kadar susturulmuştu. “

“Belmarsh’ın derinliklerine inin ve duvarlarının içinde en ıssız yeri bulacaksınız: sağlık hizmeti veya sakinlerinin sevgiyle adlandırdığı şekliyle ‘Cehennem hizmetleri’. Burada herkesin güvenliği için tasarlanmış mantıklı kurallara şaşıracaksınız; çok daha az tehlikeli dama oyunlarına izin verirken satrancı yasaklamak.”

Hapis yasal değil

İngiliz Milletler Topluluğu’nda Avustralyaulusal Assange, tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla aleyhine açılan davalardan dolayı. İsveç’eHaziran 2012’de dönüşü gündemdeyken Ekvador’un Londra Büyükelçiliği sığınmıştı. Nisan 2019’da bir polis baskınıyla büyükelçilikten sınır dışı edilirken, İsveç’teki suçlamalar düştü. ‘Kefaletle tahliye şartlarını ihlal’ Londra’daki Belmarsh Hapishanesine kondu. Bu suçtan 50 haftalık hapis cezasını çektikten sonra ABD’nin iade talebi çerçevesinde tutukluluk halinin devamına karar verildi.

4 Ocak 2021’de Londra’daki mahkeme “Assange gerçek bir risk altında, intihar riskinin yüksek olduğu bir yerde, bir Amerikan hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulacak, özellikle de istihbarat camiası ona düşman olduğu için”ABD yönetiminin iade talebini reddetme kararı ABD yönetimi tarafından temyiz edildi.

Haziran 2022’de İngiliz İçişleri BakanıWikiLeaks’in kurucusu Assange’ın ABD’ye iade kararının imzalanmasına giden süreç Yargıtay’daitiraz getirdi.

Assange’ın serbest bırakılmasına tüm dünyada destek artarken, medya kuruluşları WikiLeaks’in kurucusunun serbest bırakılması için protestoları ve ABD’nin kendisine yöneltilen suçlamaları düşürmesini ihmal etmiyor.

Biden’a sormuşlar: Biliyorsunuz gazetecilik suç değil miydi?

Dün binlerce kişinin katılımıyla Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ndeAssange’ın cezaevinde ölümü gündeme getirildi ABD Başkanı Joe Biden’ın Beyaz Saray Muhabirleri Yemeğinde “Gazetecilik suç değildir”konuşmasına atıfta bulunulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu